Genellikle uzun süreli yumurtlamama sonrasında görülmektedirler. Kadınların %25 kadarında Polikistik Over farklı şekillerde saptanabilir. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda ise bu oran %14’dür.
Uzun süreli yumurtlamama kısırlık, adet düzensizliği, tüylenme artışı, saç dökülmesi ve akne gibi sorunlara sebep teşkil eder. Bazen Rahim kanseri ve muhtemel meme kanseri riskinde artma, Kalp ve damar rahatsızlıklarında artış, İnsülin direnci gibi mevcut olan kadınlarda şeker hastalığıda görülebilmektedir.
Hastaların ilk şikayetleri, sıkaralıklarla adet görmeye başladıkları dönemden itibaren gelişen adet düzensizlikleridir. Adet düzensizliği, adet aralıklarının 35 günden uzun olması veya yılda 10’ defadan daha az adet görme şeklindedir.
Bu hastalarda en önemli konu doğru beslenme olmalıdır. Kilo artışı Polikistik Over sendromu belirtilerini şiddetlendirir ve uzun vadede sağlık problemlerinin ortaya çıkma riskini çoğlaltır. Polikistik Over sendromunda sık sık ve ara ara beslenilmelidir. Bu açlık krizlerini yoğun miktarda azaltır, vücut yağlanmasını ortadan kaldırır. Doymuş yağlardan fakir, glisemik indeksi düşük ve yüksek lif içeren diyet önerilmektedir.
Polikistik Over sendromunda tedavinin amacı genelde gebeliği kolaylaştırmaktır.
Dr. Hakan Özkul’un Polikistik Over ile ilgili tavsiyeleri hakkında merak ettiklerinizi sorabilir, kendisinden randevu talebinde bulunmak için 05326433181 numaralı WhatsApp hattını arayabilirsiniz.
Kadın Kısırlığının Nedenleri
Polikistik Over Adet Düzensizliği Yumurta Tembelliği İnfertilite
Son yorumlar